Kalender
Läs även kalendern i Grisföretagaren!
Denna vecka Denna månad Detta år Kommande evenemang
Inga evenemang funna.
Läs även kalendern i Grisföretagaren!
Denna vecka Denna månad Detta år Kommande evenemang
Inga evenemang funna.
Än så länge bedömer SVA och Jordbruksverket risken för att mul- och klövsjuka skulle sprida sig till Sverige som låg. Men meddelar att man följer utvecklingen noga.
KommenteraHar du ofta differens på antal grisar när du gör omgångsrapport? Är du rädd för att missa att dokumentera given medicindos till dina djur? Minimera risken att glömma händelser i stallet genom att registrera dem direkt i appen. Nu slipper du papper och penna.
Kommentera
Den 10 januari stod det klart att Tyskland påvisat ett fall av den mycket smittsamma sjukdomen mul- och klövsjuka. Och nu börjar de initiala konsekvenserna att utkristalliseras.
KommenteraDet är flera olika instanser som kontrollerar delvis samma områden inom djurskydd hos svenska grisföretagare. I syfte att få de olika kontrollerna mer samstämmiga har det under hösten genomförts kalibreringsmöten, med länsstyrelsernas djurskyddshandläggare och ViLA-veterinärer som målgrupp.
KommenteraMul- och klövsjuka har påvisats i en mindre besättning med vattenbufflar i Tyskland. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) uppmanar nu svenska djurägare till att vara uppmärksamma på eventuella symptom hos sina djur.
KommenteraKan den svenska grisproduktionen nå klimatneutralitet till 2050 och i så fall hur? Det var frågeställningen när Lantmännen med flera påbörjade arbetet med rapporten Framtidens Jordbruk – Grisproduktion. Nu är rapporten klar och svaret är ja, det går att nå klimatneutralitet, men det kräver en del.
Kommentera
Med förändrat klimat ökar risken för mykotoxin-angrepp på de råvaror vi ger till våra grisar. För att kunna ta tillvara grisarnas genetiska potential på bästa sätt, menar Linda Engblom och Erik Nordkvist på SVA, att det därför finns all anledning att jobba förebyggande, i syfte att i möjligaste mån minska förekomsten av de produktivitetshämmande ämnena.
Kommentera
Under juletiden är det av tradition grisen som har huvudrollen på julbordet. Men hur kommer det sig att just mat från grisen blivit viktig i de svenska traditionerna och i det svenska köket? Vi har tittat närmare på varför grisen och människan levt sida vid sida genom historien.
Kommentera
Copyright© Grisföretagaren 2025.
Sidans innehåll och bilder är skyddade enligt lagen om upphovsrätt.
Denna sida har ID 50258 och administreras på webbplats 97