Publicerad 2019-10-19
Lantmännen, HKScan samt Kött- och Charkföretagen bjöd in en kinesisk delegation med ambassadören Gui Congyou i spetsen, för att studera en del av den svenska livsmedelskedjan. Foto: Lantmännen


Kinas ambassadör på besök hos svenska livsmedelsproducenter

Ökad handel stod i fokus när Lantmännen, HKScan samt Kött- och Charkföretagen bjöd in Kinas ambassadör Gui Congyou till en studieresa om svensk livsmedelsproduktion.

Resan gick av stapeln i mitten på september och ambassadören fick besöka aktörer längs hela livsmedelskedjan. Bland annat besöktes en gård med små­grisuppfödning, en med kycklinguppfödning och HKScans anläggning i Kristianstad, där man visade upp slakt och styckning.

Fokus låg på att visa upp hur Sverige jobbar med djurskydd, smittskydd och låg antibiotika­användning, och syftet var att skapa en större förståelse för den svenska produktionen samt stärka samarbetet mellan kinesiska myndigheter och den svenska livsmedelsproduktionen. Förhoppningarna är att möjliggöra export av fler svenska livsmedel till Kina.

− Det var ett privilegium att få visa upp vår produktion och det ambitiösa arbete vi gör gällande djuromsorg, livsmedelssäkerhet och en hållbar köttproduktion. Vi förbereder oss nu väl inför export till Kina och utvecklar vår produktion och vårt sortiment för att anpassa oss till den kinesiska marknadens efterfrågan, säger Sofia Hyléen Toresson, vd på HKScan Sverige, i ett pressmeddelande.

Sverige har i dag inget tillstånd att exportera exempelvis havre och griskött till Kina, men avtal är på gång och det finns framförhandlade protokoll som är redo för att skrivas på. Utöver detta måste även alla produktionsanläggningar inspekteras och godkännas av kinesiska myndigheter innan export kan påbörjas.

– Exakt när svensk export av griskött till Kina kan påbörjas är ännu ovisst. De svenska företagen är förberedda för handel med Kina, och redo att börja exportera så fort alla godkännanden finns på plats, säger Magnus Därth, vd på Kött- och Charkföretagen.

Isabella Odmark
Grisföretagaren