Publicerad 2019-10-12
Lina Hidås är projektledare för Grisföretagardagen som arrangeras av Gård & Djurhälsan, LRF Kött, Svenskt Kött, Svenska Köttföretagen och Sveriges Grisföretagare tillsammans.
– Kunskap, möten och mat är huvudingredienserna på Grisföretagardagen, berättar hon. Foto: Privat

På tapeten: Lina Hidås inför Grisföretagardagen

Varför ska man gå på Grisföretagardagen?

– Dit ska man åka för att lära sig nya grejer och ta del av den senaste kunskapen. Det fiffiga är att man kan välja seminarier utefter intresse, det finns något för alla. Dessutom ska man åka dit för att nätverka med andra i branschen och träffa alla utställare. Det är en stor mötesplats som lockar mycket folk.

Temat för dagen är ”Vi gör skillnad”. Berätta om tanken bakom det!

– Vi gör skillnad syftar till att hela branschen gör skillnad, varje del i kedjan på sitt sätt. Vi gör skillnad på stallgolvet, för det svenska köttet och för Sveriges och världens hållbarhet.

Den som varit på Grisföretagardagen förut vet att maten brukar vara något alldeles extra. Vågar du lova det den här gången också?

– Ja, absolut! Vi har ett samarbete med en kock som heter Daniel Crespi, som jobbar inom Gilla Gris-kampanjen. Han kommer att komponera en meny med något ur kampanjen. Man kommer garanterat bli nöjd, mätt och belåten. Vi tackar våra kött­sponsorer som bidrar med kött till förmiddagssmörgåsen, lunchen och korven man får innan hemresan! Ingen ska behöva åka hem hungrig från Grisföretagardagen.

Är det något av föredragen som du vill slå ett extra slag för?

– Det är jättesvårt, jag gillar ju bredden! Men vi har en gäst från Spanien som ska berätta om spansk grisproduktion, om hur världshandeln med spanskt griskött ser ut, hur de jobbar där och om hotet från den afrikanska svinpesten. Det tycker jag man bör passa på att lyssna på. Jag ser också fram emot den avslutande paneldiskussionen med representanter för foodservice, handeln, branschföreningen Kost & Näring och Sveriges Grisföretagare, där de ska diskutera förutsättningar, lösningar och möjligheter för det svenska köttet.

Vad hoppas du att deltagarna tar med sig hem?

– Jag hoppas att de får med sig tips som de både kan inspireras av på lång sikt, men även att de får lösningar och idéer att testa på studs i den dagliga verksamheten, för att förbättra sin produktion och lönsamhet. Jag hoppas också att de går hem med ett leende på läpparna för att de har haft en himla trevlig dag, att det har varit god stämning och att de har träffat många att prata gris och företagande med.
 

Anmäl dig senast den 15 oktober för att få ta del av boka-tidigt-rabatten! Allt du behöver veta finns på Gård & Djurhälsans hemsida.
q.ja.se/grisdagen