Publicerad 2019-02-16
Torbjörn Lithell, HKScan, vittnade om en ökad medvetenhet och försäljning av svenskt inom offentlig upphandling och fastfood-sektorn. E-handel är en annan stark trend.
– Det är bra för Scan, konsumenten väljer gärna kända varumärken på nätet. Utvecklingen kommer att gå fort, sa han.
Foto: Emma Sonesson


Med bonden som värdefull budbärare

HKScans försäljningsdirektör Torbjörn Lithell summerade hösten med betyget godkänt, trots allt.

Sett till detaljhandelns försäljning så startade 2018 rekordbra. I april-maj såldes det uppemot 110 på index jämfört mot året innan, mycket tack vare bra grillväder.

– Det fina vädret fortsatte. Men redan i juni började försäljningen gå ner, folk började trötta på att grilla. Då låg försäljningen på 96. I augusti var vi nere i index 85.

Situationen ledde till ett stort överskott på marknaden.

– Hade vi följt en normal marknadssituation så hade priserna gått ner under hösten, men det gjorde de inte, sa Torbjörn och gav en stor eloge till handeln för deras vilja att förstå och hjälpa till i sammanhanget.

Fokus på kossan

HKScan insåg snabbt värdet av att använda lantbrukaren som budbärare och lanserade bonden Svante med budskapet ”Din middag, min framtid”.

– Givet situationen tycker jag ändå att det gick ganska bra i höstas. Vi har klarat det med en bibehållen prisnivå under hösten och även in i januari.

På frågan om varför grisen försvann ur diskussionerna kring torkan, svarade Torbjörn:

– Jag delar inte riktigt den uppfattningen. Grisen försvann inte ur kyldisken. Men i debatten försvann den. I media och hos den gemene konsumenten, så var det kossan det pratades om. Och det är enkelt varför det blev så. När konsumenterna åkte ute på landsvägarna och såg de gula ängarna, eller sin egen gräsmatta för den delen, då tänkte de att kossorna inte har gräs. Då ser man inte grisproblematiken.

Lithell berättade även om att Kristianstadslakteriets renovering nu är klar och att processen gått över förväntan. Upprustningen har kostat 60 miljoner kronor och är en förut­sättning för att i framtiden förhoppningsvis kunna få ett anläggningsgodkännande för export direkt till Kina.

Emma Sonesson
Grisföretagaren