Publicerad 2019-02-13
Motivet bakom förordningen från Finlands sida är att förbättra konsumenternas förutsättningar att göra medvetna och ansvarsfulla val på restaurang. Foto: Mostphotos

Finland: Grönt ljus för ursprungsmärkning på restaurang

Finland har tröttnat på att vänta på att EU-reglerna kring ursprungsmärkning av kött på restaurang ska utvecklas. Nu tar landet istället en genväg via en nationell förordning.

Det var i juni 2018 som Finland skickade sin förfrågan till EU om att få införa en nationell förordning som gör det obligatoriskt för restauranger att ange ursprung på det kött som serveras. EU-reglerna kräver i dagsläget bland annat att det land som vill införa nationella regler kring ursprungsmärkning ska kunna visa på ett samband mellan ursprung och kvalitet. Detta har Finland uppenbarligen lyckats med, vilket har resulterat i ett ok från kommissionen.

Därmed ska finska restauranger tillhandahålla information till sina gäster om var köttet som serveras kommer ifrån, det rapporterar tidningen Landsbygdens folk.

Kravet gäller färskt, kylt eller fryst kött av nöt, gris, får, get och fjäderfä. Kravet rör också färskt malet kött, men gäller inte köttberedningar eller köttprodukter som används som ingrediens i en måltid. Exempelvis ska restaurangen ange ursprung om de gör biffar av färs, men inte om de köper in färdiga biffar som bara steks eller värms.

Ansvarsfulla val

Informationen om köttets ursprung behöver inte anges på menyn, men ska finnas ­lättillgänglig för konsumenten, till exempel i en broschyr eller på en tavla.

– Det ska vara så enkelt att göra ansvarsfulla val att även de som är lite blygare kan välja vad de äter utan att fråga. Förordningen är ett steg åt rätt håll. Konsumenter har rätt att också på restaurang få veta vilket land maten kommer ifrån utan att de behöver fråga, säger jord- och skogsbruksminister Jari Leppä, i en kommentar till Landsbygdens folk.
Förordningen, som väntas träda i kraft i början av maj, löper över en tvåårsperiod. Innan perioden löpt ut ska Finland avlägga en rapport till kommissionen om systemets funktion och effekter.

Emma Sonesson
Grisföretagaren