Publicerad 2018-11-03
Ännu är det bara vildsvin som påvisats med ASF i Belgien. Alla tamgrisar, runt 4 000 stycken, i ett spärrområde på 63 000 hektar har dock avlivats. Foto: Mostphotos


Olika teorier bakom smittspridning till Belgien

Antalet vildsvin med konstaterad afrikansk svinpest (ASF) i Belgien är i skrivande stund uppe i 75 och det finns olika teorier om hur viruset tagit sig in i landet.

Av 126 undersökta vildsvin i Belgien sedan det första fallet av ASF bekräftades, har alltså 75 stycken testats positiva. 99 av de 126 undersökta vildsvinen har påträffats inom den upprättade spärrzonen som omfattar 63 000 hektar, det rapporterar PigWorld.

När det första fallet av ASF bekräftades i Belgien i mitten av september, var teorin att viruset kommit dit via utländska lastbilschaufförer eller arbetskraft från Östeuropa. Motivet till teorin var att det i närheten av fyndplatsen finns en rastplats och att det är långt till andra områden med känd smitta.

Nu spekuleras det dock kring andra vägar för smittspridning; viruset kan ha tagit sig till Belgien med hjälp av militärer - belgiska eller utländska. I området finns nämligen en militärbas, där döda vildsvin hittats. Militärbasen har haft besök av soldater från Tjeckien och Polen, två länder där det finns ASF, och belgiska soldater har varit på övning i Baltikum, där ASF är utbrett.

Teorin om att belgiska soldater kan ha ”importerat” smittan tillbakavisas dock av företrädare för landets federala byrå för livsmedels­säkerhet, som menar att försvarsmakten tillämpar alla nödvändiga åtgärder för att inte sprida smittan.
Ytterligare en teori bakom smittspridningen är att jägare tagit med sig vildsvin från Östeuropa och släppt ut i den drabbade regio­nen i Belgien, skriver Pig Progress.

Emma Sonesson
Grisföretagaren