Publicerad 2018-06-15
Att ta fram lufttorkat kött kräver goda kunskaper i mikrobiologi, allt för att produkterna ska bli tjänliga och smakliga. Här har Linnéuniversitetet bidragit med kunskap. Foto: Mostphotos


Projekt skapar lufttorkade charkprodukter med blå-gul flagga

Inom projektet Livsmedelsutveckling Sydost har ett antal aktörer i Kalmar-trakten tagit fram fem olika lufttorkade charkprodukter samt en manual för hur man producerar lufttorkat kött.

Samarbetet har pågått under våren och involverade aktörer är Västersläts gård i Kalmar, Mickes Viltrökeri i Sävsjöström, Linné­­universitetet samt Region­­förbundet i Kalmar län. Utgångs­punkten var helt enkelt att ta fram lokala produkter med potential att ersätta exempelvis Serrano- och Parmaskinka.

Hög kvalitet på råvaran

Motivet i Livsmedelsutveckling Sydost är att öka konkurrenskraften, produktiviteten och innovationsförmågan hos små och medelstora företag i Småland. En annan tilltalande aspekt bakom lufttorkade produkter baserade på svenskt kött, är att de svenska djuren förbrukar väsentligt mycket mindre antibiotika, än djuren från södra Europa.

– Det här har varit både spännande och lärorikt. I projektet har vi kombinerat råvaror av hög kvalitet med viktig praktisk erfarenhet och värdefull kunskap från universitetet för att ta fram de nya produkterna på ett säkert sätt. Vi är väldigt nöjda med både samarbetet och med resultatet, säger Martina Bondesson på Västersläts Gårdsbutik, i ett pressmeddelande.
Lanseringen av de lufttorkade charkprodukterna skedde under maj. Initialt kommer de att säljas lokalt.

Emma Sonesson
Grisföretagaren