Publicerad 2017-12-08
Någon gång under första halvan av 2018 kommer det först finska grisköttet lämna HKScans anläggning i Forssa, för direktexport till Kina. Foto: Mostphotos

Exporttillstånd till Kina för finska HKScan

Finland har länge arbetat för att få exportera livsmedel till Kina och nu står det klart – under första halvåret av 2018 lämnar det fösta finska grisköttet landet, med destination Kina.

Redan i dag exporterar HKScan i Finland kött till runt 50 olika länder, varav många inom EU, men även exempelvis Japan och Nya Zeeland. Men nu står det alltså klart att även kinesiska myndigheter godkänt Finland som exportland, när det gäller griskött från HKScans anläggning i Forssa.

Initialt rör det sig om 3 000 ton griskött, men målet är att volymen år 2020 ska vara tre gånger så stor. Förhoppningen är att i framtiden även få tillstånd att exportera fjäderfä- och nötkött till det stora landet i öst, och att få tillstånd att exportera från HKScans övriga anläggningar, exempelvis i ­Sverige.

I ett pressmeddelande tackar HKScans vd Jari Latvanen såväl myndigheter som organisationer och lantbrukare, för att de varit med och gjort verklighet av handelsplanerna.

 

Emma Sonesson
Grisföretagaren