Publicerad 2017-07-08
Kinas ambassadör i Sverige Chen Yuming med fru Bai Xiaomei studerar finstyckning på Atria Scandinavia.
Foto: Kött- och Charkföretagen

Kinesisk ambassadör studerar svensk livsmedelsproduktion

I slutet av maj bjöds Kinas ambassadör i Sverige, Chen Yuming med sällskap, på en studieresa i Skåne. Under resan visades hela produktionskedjan från stall till färdig produkt upp, i syfte att främja handeln mellan
Sverige och Kina. 

Resan som arrangerades av Kött- och Charkföretagen började med ett studiebesök hos Mattias Espert på Kvarnlyckan där sällskapet fick uppleva svensk grisuppfödning i praktiken. Därefter reste man vidare till KLS Ugglarps grisslakteri i Ugglarp där vd Jonas Tunestål visade upp företagets slakt och styckning. Sista stoppet på resan var hos Atria Scandinavia där vd Tomas Back presenterade sitt företags förädling av svenskt griskött till bland annat färdigförpackad påläggsskinka.

Bra diskussioner

Resan var uppskattad och Magnus Därth som är vd på Kött- och Charkföretagen kommenterar saken i ett pressmeddelande:

– Kött och Charkföretagen jobbar aktivt för en ökad handel med livsmedel mellan Sverige och Kina i båda riktningarna och det är viktigt med denna typ av kunskapsutbyte. Vi hade mycket bra diskussioner med ambassadör Chen Yuming och hans anställda om möjligheten till ökad handeln mellan ­Sverige och Kina specifikt för vår bransch. Ett exempel är korvskinn som i stor utsträckning redan idag importeras från Kina och ett annat är naturligtvis vår önskan att bli godkända för export av griskött till Kina. Vi har behov av en handel som går i båda riktningarna.

Skyndar på processen

När det gäller processen att få svenskt griskött godkänt för export direkt till Kina gjorde kinesiska myndigheter en landsinspektion i Sverige i slutet av 2015. Nu väntar Sverige på ett förslag från de kinesiska myndigheterna på ett protokoll som beskriver förutsättningarna för en export av griskött från ­Sverige till Kina. Därefter väntar ytterligare inspektioner av de exporterande svenska anläggningarna. Att säga en tidpunkt då arbetet förväntas vara klart är omöjligt, men ökat kunskapsutbyte mellan länderna ökar sannolikheten för en snabb process.

 

Emma Sonesson
Grisföretagaren