Publicerad 2017-06-30
Nybygget består av lösdrifter på djupströ där suggorna går hela sin period i navet. Vid betäckning tas suggorna upp på en semineringsyta där de har noskontakt med galt. När en bädd är färdigseminerad flyttas galtarna till semineringsytan som tillhör nästa bädd. Hela suggringen bygger på grisningssystemet 7-7-8, som innebär att varje satellit får tillbaka samma suggor gång på gång. Foto: Emma Sonesson

Framtidstron på topp vid stallinvigning

Drygt 50 personer kom till Ansta för att titta på det nya suggstallet, prata med kollegor och äta en bit mat.

På flera håll i Sverige avvecklas suggrings­verksamheter av olika anledningar. Men i Ansta strax utanför Hedemora går Dalaringen, med ­Anders Michaelsson i spetsen, i motsatt riktning och bygger istället ut. Grisföretagaren hade förmånen att vara med på invigningen av det nya stallet.

Anders Michaelsson och hans familj driver både suggnav och egen satellit i Ansta utanför Hedemora. Men grisuppfödningen har varit spridd på flera olika gårdar och mycket tid och arbete har gått åt till att flytta djur.
– Nu passar vi på att rationalisera samtidigt som vi bygger ut, berättar Anders.

Två generationer Michaelsson som tror på framtiden: Per och Anders.

Fler satelliter och Gårdsgris

Bygget är en del av en långsiktig plan för företaget, men att det blev av just nu är ingen slump.

– När ryktet gick om att vi funderade på att bygga ut var det några kollegor som hörde av sig om att de var intresserade av att gå med i suggringen, samtidigt som Siljans Chark aviserade att de var intresserade av ett mer ingående samarbete.

Summan av kardemumman blev en utbyggnad för Dalanavet från 650 till 1 070 suggor och två nya satelliter. Dessutom bygger två andra satelliter ut. Samarbetet med Siljans Chark resulterade i konceptet Gårdsgris.
– Ett tydligt sug efter lokalproducerat, satsningen från Siljans Chark, en bättre lönsamhet de senare åren och intresserade barn gjorde att timingen för att satsa kändes rätt just nu.

Två generationer Michaelsson som tror på framtiden: Per och Anders.

Djupströbäddar

Det nya suggstallet består av lösdrifter med djupströ samt semineringsytor och galt- och sjukboxar.
– Vi valde det här systemet eftersom vi arbetat i liknande tidigare och tycker att det fungerar bra. Tanken är att flytta suggorna så lite som möjligt, de går i samma bädd hela tiden, säger Anders.

Inredningen är av märket Dan Egtved och har levererats via Svea Agri. Dalafrakt har gjort markarbetet och själva huset har Novab byggt.

– Byggprocessen har flutit på och alla som jobbat med bygget har verkligen varit jätteduktiga, tycker Anders.

Investeringsstöd?

Investeringen, som har kostat nio miljoner kronor inklusive ny gödselbrunn, gödselplatta och personalutrymmen, har finansierats via Södra Dalarnas Sparbank och Almi Företagspartner.

– Det var inte helt enkelt att få finansiering i början. Men vad som är betydligt värre är investeringsstöden. Jag vet fortfarande inte om och i så fall hur mycket och när jag kommer att få pengar därifrån. Handläggningstiden är alldeles för lång, säger Anders, som dock ser odelat positivt på framtiden:

 – Jag tror på att de positiva vindarna inom svensk grisuppfödning kommer att hålla i sig.

Michaelssons Lantbruk

Ägs och drivs av: Anders Michaelsson med familj.

Var: i Ansta, precis söder om Dalälven utanför Hedemora.

Verksamhet: Suggring med 1 070 suggor. Egen satellit med 48 suggor som grisar i ett 7-7-8-system. Gårdens växtodling är utarrenderad sedan fem år tillbaka. Utbyte av halm och gödsel sker med arrendatorn. Spannmål till gårdens fodertillverkning köps av grannar och lokala leverantörer.

Övriga satelliter: Sahlins Lantbruk (bygger ut), Eskilssons Agripig (bygger ut), Linfläcks gård (ny som satellit), Forsgrens Lantbruk (ny som satellit).

Aktuellt: Bygger ut navet från 650 till 1 070 suggor.

 

Emma Sonesson
Grisföretagren