Publicerad 2017-06-28
2016 slaktades 17,7 miljoner slaktgrisar i Danmark. Samtidigt exporterades drygt tolv miljoner smågrisar, eftersom slaktgrisuppfödarna har haft tuffa tider. I ett försök att vända trenden genomför nu danska slakterier ett antal marknadsinsatser. Foto: Mostphotos

Danska slakterier fajtas om grisarna

Antalet slaktade grisar har de senare åren sjunkit i Danmark. Anledningen är att det har varit mer fördelaktigt att exportera smågrisarna, framförallt till Tyskland. Situationen har lett till att de danska slakterierna under våren startat ett priskrig för att försäkra sig om att få de volymer de behöver till slakt.

I korta och förenklade ordalag var det Tican som var först ut med att erbjuda nya leverantörer 50 danska öre extra året ut, 15 öre under 2018 och fem öre 2019. Strax därefter kontrade Danish Crown med att erbjuda 50 öre till existerande leverantörer och 30 till nya. Nya leverantörer erbjuds dessutom gratis rådgivning. Det dröjde inte länge förrän Tican svarade med en lojalitetsbonus till existerande leverantörer på tio öre.

Tär på kapital

”Vi hälsar kampen om de danska grisarna välkommen, och hoppas att den kommer att pågå i många år”, skriver Danske Svineproducenters ordförande Henrik Mortensen i en kommentar på föreningens hemsida. Till Landbrugsavisen kommenterar Henning Otte Hansen, seniorforskare vid Köpenhams universitet saken:
– Ett priskrig har den nackdelen att man tänker mycket kortsiktigt. Det blir en svält där man bara höjer priset utan att kunna få tillbaka pengarna via produkterna och därmed tär det på det egna kapitalet. Det är bra att man höjer priset, men man måste också vara säker på att det i slutändan ger merförtjänst till slakteriet och ägarna i Danish Crown.

 

Emma Sonesson
Grisföretagaren