Publicerad 2017-05-27
Födelsedagsfest, kundträff eller bröllop - oavsett evenemang ser JD Grill & Event till att gästerna får både en unik upplevelse och en fantastisk måltid, där kvaliteten alltid står i fokus.

Mer än bara grillning

Andreas Mathiasson vann Grillmästarna i
TV4 2013. 2014 var han med och kammade
hem guld i EM i Grill och BBQ.

För den som kommer till stämman i Tylösand på söndagen väntar en grillshow och en smakupplevelse utöver det vanliga, det lovar Andreas Mathiasson, som är en av dem som håller i grillverktygen under kvällen. Måltiden kommer att sponsras av det halländska företaget Slaktarkorv.

JD Grill & Event Sverige AB är ett grillcateringföretag. Affärsidén går dock ut på att inte bara leverera mat, utan även en upplevelse runt grillningen och måltiden.

– Traditionell catering är inte vår grej. Vi vill skapa showbiz och lagar allt på plats. Det får gärna ta tid, vi gillar att grilla allt från grunden och är inte mycket för att ta genvägen via sous vide och glace. Det ska bli äkta, säger Andreas Mathiasson, som driver företaget tillsammans med Johan Drevhage.

Kundträffar, invigningar, privata fester och bröllop är exempel på tillfällen då Grill & Event typiskt anlitas och de båda grillfantastera är meriterade. 2013 vann Anderas Grillmästarna i TV4, vilket även gav honom en plats i Grillands­laget och en guldmedalj i EM i Grill och BBQ i Polen året därpå. 2014 kom Johan tvåa i Grillmästarna och blev även han antagen till Grillandslaget. Till sin hjälp vid större event anlitar Johan och Andreas andra grill­entusiaster.

Kvalitet i fokus

När det gäller råvara till grillningen köper Andreas och Johan helt enkelt där de får bäst kvalitet till bäst pris för tillfället. Gärna av Scan, KLS Ugglarps, Ginsten eller någon annan svensk leverantör, som exempelvis vid grillkvällen i Tylösand då råvarorna kommer att levereras av Scan.

– Vi åker nästan alltid ut och kollar och klämmer på de stockarna som vi vill ha. Det handlar om att upprätthålla den kvalitet som vi marknadsför att vi har.

När det gäller nötkött blir det ofta svenskt, irländskt eller australiensiskt kött.

– Kvalitet går före land, men vi jobbar bara med bra uppfödare, det försäkrar vi oss om via våra leverantörer. Det är lättare att hitta utländskt nötkött med kvalitet. Jag upplever att den svenska köttmarknaden går för fort, köttet får inte hänga tillräckligt länge, även om det finns bra svenskt kött också.
 

Även Johan Drevhage är känd från TV.
2014 kom han tvåa i programmet Grillmästarna.

När det gäller griskött me­nar Andreas att det är lättare att hitta högkvalitativt kött som är svenskt.

– Där köper vi helst från Sverige. En riktigt fet, god gris, det är kanon! Jag litar inte riktigt på tyskt och danskt, men det blir en del spanskt iberico-kött, det finns inte att få tag på svenskt sådant.

Låt grillningen ta tid

Sommaren är naturligt högsäsong för företaget, men Johan märker en tydlig trend i att intresset för vintergrillning ökar. Andra grilltrender är att folk vågar sig på detaljer som traditionellt sett betraktats som lite sämre, så som hög­rev eller hela bogbitar, samt att man grillar större detaljer under lång tid.

– Vegetariskt och fisk ser vi också allt mer av, tillägger Andreas, som när det gäller kött föredrar de fetare detaljerna.

– Fläskfilé och oxfilé är inte optimalt.

När Andreas grillar hemma väljer han gärna skivad karré som rubbas, tillagas och glaceas, och hans bästa grilltips lyder:

– Planera i god tid vad du ska grilla, och låt det ta tid. Grilla inte för varmt. Låt hellre maten få ligga längre på grillen i lägre temperatur, gärna med locket på.

Slaktarkorv

Slaktarkorv ägs och drivs av de halländska grisföretagarna Per och Åsa Karlsson, Boarp. Unikt för Slaktarkorvs produkter är att korvarna tillverkas av detaljer från hela grisen. Slaktarkorvs produkter finns i Ica och COOP-butiker.

2014 tilldelades Per svenska korvakademiens pris Årets Korvprofil med motiveringen: ”En korvälskare och entreprenör som fick en snilleblixt, gjorde det omöjliga och skapade ett helt nytt koncept. Slaktarkorv görs av hela grisen, från sidfläsk och karré till skinka och filé. Succén är given!”.

 

 

 

Emma Sonesson
Grisföretagaren