Publicerad 2017-05-21
Hotel Tylösand är bland annat känt för
sin prisbelönta spa-avdelning.
Foto: Pamela.se

Tylösand - en anrik badort

Årsstämman 2017 hålls på Hotel Tylösand, en modern konferensanläggning av internationell klass med popstjärneglans. Precis nedanför hotellet ligger den vidsträckta Tylösandsstranden.

Sju kilometer väster om Halmstad ligger den lilla tätorten Tylösand, känd för sin sju kilometer långa sandstrand och för sina fina golfbanor. Området har fått sitt namn från den närbelägna ön Tylön. Idealiska vindar gör att surfare gillar att hålla till i Tylösand. På stranden finns en livräddningsstation och Sveriges enda livräddarskola där badvakter, havslivräddare

Hotel Tylösand ligger precis vid stranden i
Tylösand, strax väster om Halmstad.
Foto: Pamela.se

och HLR-instruktörer utbildas.

Marken som i dag utgör Tylösand, donerades till Halmstad av Danmark som tack för insatserna mot svenskarna 1563. Redan på 1500-talet utgjorde området Hallands första dokumenterade fiskeläge. Det svårtillgängliga läget gjorde en av vikarna i området till ett populärt tillhåll för yrkessmugglare och kallas därför för Tjuvahålan. År 1870 anlade tullverket en tullstation i Tjuvahålan för att komma tillrätta med smugglingen och samma år byggdes en fyr med tillhörande fyrvaktarbostäder på Tylön.

Under 1900-talets början blev det populärt att njuta av sol och havsbad och Tylösand blev känt som badort. 1915 stod ett värdshus med tio gästrum och restaurang färdigt, men inledningsvis var gästerna hänvisade till att ta båten till orten, eftersom vägen var för dålig.

I dag är Hotel Tylösand en av Sveriges största hotell- och konferensanläggningar med 230 rum, 29 konferens­lokaler, berömd spa-anläggning och flera restauranger. På anläggningen finns dessutom ett pulserande nöjesliv och Sveriges största konstgalleri med inriktning på modern foto­konst.

Sedan 1995 ägs Hotel Tylösand av affärsmannen Björn Nordstrand och popstjärnan Per Gessle, känd från Gyllene Tider och Roxette och de båda ägarna har satt sin personliga prägel på anläggningen.

 

Emma Sonesson
Grisföretagaren